całka
Lukaszz: ∫ lnsinx dx
29 mar 20:37
Lukaszz: prosze
29 mar 20:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest ln(sinx)

czy lnx*sinx
29 mar 20:52
Lukaszz: to jest ln(sinx)
29 mar 20:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
to życzę powodzenia w liczeniu −−− czyt. nie jest to całka na poziomie obecnego (a nawet
dawnego) studenta
29 mar 20:54
Lukaszz: ok dzieki
29 mar 20:55
Lukaszz: to mialo byc sin lnx sory
29 mar 20:59
Basia:
t = lnx
x = e
t
dx = x dt = e
t dt
i masz
∫e
t*sint dt
przez części
f = sint f'=cost
g' = e
t g=e
t
∫e
t*sint dt = e
tsint − ∫e
tcost dt
ponownie przez części
f = cost f'= − sint
g' = e
t g = e
t
∫e
t*sint dt = e
tsint − [ e
tcost − ∫−e
tsint dt ]
∫e
t*sint dt = e
tsint − e
tcost − ∫e
tsint dt /+∫e
t*sint dt
2∫e
t*sint dt = e
tsint − e
tcost + C
| | et | |
∫et*sint dt = |
| (sint − cost) + C |
| | 2 | |
sprawdź
29 mar 21:08
Lukaszz: to jest dobrze dzieki
29 mar 21:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
no pięknie ... heh
29 mar 21:16
Lukaszz: dopiero zaczynam przygode z całkami, dzieki za pomoc
29 mar 21:17
Basia:
⇒ Artur cicho, wiem..............................
29 mar 21:27