qf
ciekawski: Dla jakich wartosci parametru t parabole y=x2 +10 i y = −x2 − tx − t + 8 maja jeden pkt
wspolny,
ktory lezy w i cwiartce?
wskazowke prosze
29 mar 19:59
Basia:
zbadaj dla jakiego t układ równań ma jedno rozwiązanie dodatnie
chodzi o x dodatnie
y = x
2+10 zawsze będzie dodatnie
a ten układ równań sprowadza się do równania
x
2+10 = −x
2−tx−t
| | −b | |
czyli Δ=0 i x0 = |
| >0 |
| | 2a | |
29 mar 20:56
ciekawski: nie rozumiem; x
0= t/−2>0 ⇒t<0
29 mar 22:18
ciekawski: :<
29 mar 22:38
Ajtek:
Kiedy możesz policzyć Δ

Wszystko na jedną strone i przyrównaj do zera.
Dobry wieczór
Basia 
.
29 mar 22:41
ciekawski: Δ−t2−4*2*(18−t)?
29 mar 22:43
Ajtek:
Zapisz krok po kroku. Błędy robisz.
29 mar 22:45
ciekawski: x2+10=−x2−tx−t+8
x2+10+x2+tx+t−8=0
2x2+tx+t+2=0
Δ=t2−4*2*(t+2)=t2−8t−16
29 mar 22:48
ciekawski: Δt=64−4*(−16)=128?
29 mar 22:49
Ajtek:
Gitara

.
Teraz licz tak jak podała
Basia warunek z Δ.
29 mar 22:50
ciekawski: tego nie rozumiem
29 mar 22:53
Ajtek:
Wyliczyłeś Δt. Teraz znajdź dla jakich t to jest równe zero i sprawdź, czy są one faktycznie
większe od zera.
29 mar 22:56
29 mar 22:58
Ajtek:
I który z tych pierwiastków jest większy od 0
29 mar 22:59
ciekawski: pierwszy, ale to sie nie zgadza z moja wszechwiedzaca ksiazka
29 mar 23:01
Ajtek:
A co mówi książka?
29 mar 23:05
ciekawski: t=4−4√2
29 mar 23:06
Ajtek:
Chwila włączm myślenie. Czyli t2 jest poprawną odpowiedzią.
29 mar 23:07
Ajtek:
Podstaw za t otrzymane pierwiastki i sprawdź warunek x
0 podany przez
Basię 
.
29 mar 23:08
ciekawski: ok juz wiem dzieki bardzo, nie potrzeba tak ostro
29 mar 23:10
Ajtek:
Co ostro

Ja ostry nie byłem, zadawałem tylko pytania, dawałem wskazówki, żebyś zrozumiał,
zauważył błędy.
Powodzenia i wesołych Świąt

.
29 mar 23:12
ciekawski: Wesołych Świąt! (hohoohohoho)
29 mar 23:14
ciekawski: "Świąt"
29 mar 23:14
Ajtek:
No tak, w kalendarzu Wielkanoc, a za oknem Boże Narodzenie

.
29 mar 23:15
ciekawski: miałem na myśli, Święta z matematyką
29 mar 23:19
Ajtek:
Święta matematyka jest najważniejszą ze świętych

.
29 mar 23:21