styczna do okręgu
ryba: wykaż, że prosta l o równaniu y=3/4x + 5/2 jest styczna do okręgu o równaniu (x−3)2 + (y+4)2
= 49.
29 mar 19:54
Eta:
Oblicz odległość "d" środka S(3,−4) od tej prostej
Jeżeli prosta jest styczna do okręgu , to d=r=7
29 mar 19:59
ryba: właśnie liczyłem i mi nie wychodzi, dlatego proszę żeby ktoś też policzył, bo może coś źle
liczę i nie mogę się tego doszukać albo faktycznie ona nie jest styczna xD
29 mar 20:01
ryba: dobra, już się doszukałem. nie przeniosłem y i nie zmieniłem znaku dlatego A wynosiło u mnie 1
a nie −1 xD
29 mar 20:07
ryba: tzn B
29 mar 20:07
Skipper:
prościej jest podstawić do równania okręgu w miejsce y (y=3/4x+5/2)
Otrzymasz
| 25 | | 15 | | 9 | |
| x2− |
| x+ |
| =0 i Δ=0 ....zatem jedno rozwiązanie |
| 16 | | 4 | | 4 | |
(jeden punkt styczności)
29 mar 20:17
ryba: też tak liczyłem ale nie byłem pewny tego sposobu

dziękuję
29 mar 20:19