funkcja
rerecumcum: dla jakich wartości parametru q równanie (q−1)x2+(2q−3)x−4=0 nie ma rozwiązań?
Δ<0
Δ=4q2+4q−7
4q2+4q−7<0
Δq=128
128</0
√Δq=8√2
q1=−1/2+√2
q2=−1/2−√2
wg mnie (−1/2−√2;−1/2+√2) wg podr (−∞;−1/2−√2)∪(−1/2+√2;∞)
czemu?
29 mar 19:22
rerecumcum: 1
29 mar 19:40
rerecumcum: 2
29 mar 19:50
Eta:
parabola ramionami do dołu
bo a= q−1= −1,5+√2 <0 lub a= q−1= −1,5−√2 <0
29 mar 19:56
rerecumcum: ale jest 1/2 nie 1,5
29 mar 20:00
rerecumcum: ok rozumiem dzieki
29 mar 20:11
rerecumcum: a jesli wezmiemy a=0 (rownanie liniowe) ⇒q=1
(2−3)x−4=0
x=−4
to czy nie trzeba wykluczyc z tego {1}?
29 mar 20:19
rerecumcum: w sensie (−∞;−1/2−√2)∪(−1/2+√2;∞) \ {1}
29 mar 20:26
ciekawski: dobrze, zly zapis jedynie
29 mar 22:36