Podzielność przez 9 liczby naturalnej
alm: Dlaczego w tym zadaniu wystarczy wykazać że liczba dzieli się przez 3 co jest równoznaczne
dzieleniu przez 9?
http://www.zadania.info/491505
Cecha podzielności przez dziewięć to suma wszystkich cyfr podzielna przez 9.
29 mar 19:16
Dominik: bo tam jest 3n(n2 + 2)
3 * 3 = 9
29 mar 19:21
alm: n=0 lub n
2=−2 ←odpada
29 mar 19:22
alm: ok ale np 2∊N ale 3*2=6 a 6 ie dzieli się przez 9.
29 mar 19:25
Prometix: Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9.
(n−1),n,(n+1) − trzy kolejne liczby
(n−1)3+n3+(n+1)3=(n3−3n2+3n−1)+n3+(n3+3n2+3n+1)=3n3+6n=3n(n2+2)
wiec o co tobie czlowieku chodzi wynik masz 3n(n2+2) [a to dzieli sie przez 9 dla kazdego
n∊N]
29 mar 19:43
Prometix: oczywiscie n nie moze byc rowne zero bo ja wziołem liczby (n−1),n,(n+1) zatem n−1 może być
zerem jednak n musi byc przynajmniej równe 1
29 mar 19:45
alm: Ok rozumiem swój błąd− przepraszam za zamieszanie.
29 mar 19:55