tw. o 3 ciagach, jak to ugryźć?
Bartek: ułamek(257/258)do n + ułamek(258/259)do n wszystko pod pierwiastkiem do n−tego stopnia
n√257258n+258259n
29 mar 19:09
Bartek: jezeli −1<a<1
to lim an=o
n→∞
czyli dwa ułamki do 0 dążą
natomiast
lim n√a=1
n→∞
czy to oto chodzi?
29 mar 19:13
Bartek: nikt nie pomoże?
29 mar 21:18
Basia:
| 257 | | 257*259 | | (258−1)(258+1) | |
| = |
| = |
| = |
| 258 | | 258*259 | | 258*259 | |
czyli
| 258 | | 2582 | | 2582−1 | | 257 | |
| = |
| > |
| = |
| |
| 259 | | 258*259 | | 258*259 | | 258 | |
teraz skorzystaj z tw. o trzech ciągach
(
258259)
n < (
257258)
n + (
258259)
n < 2*(
258259)
n
n√(258259)n <
n√(257258)n + (258259)n <
n√2*(258259)n
258259) <
n√(257258)n + (258259)n <
258259*
n√2
n√2 → 1
zatem jaki wniosek ?
29 mar 21:57
Bartek: dzięki doszedłem do tego wczoraj

ale mam jeszcze jedno i tu nie bardzo wiem jak podejść,
wstawię to niebawem
30 mar 08:51