nierownosc liniowa
Sheppard: rozwiaz nierownosc liniowa:
8112 *x+2714*11>2716*2x+2*921
29 mar 18:39
Prometix: sprowadz wszystko do liczby 3
29 mar 19:00
Ajtek:
8112=(34)12=348
2716=(33)16=348
2714=(33)14=342
921=(32)21=342
348*x−348*2x>342*2−342*11
348(x−2x)>342(2−11) /:342
I działaj dalej.
29 mar 19:02
Sheppard: (3
4)
12*x+(3
3)
14*11>(3
3)
16*2x+2*(3
2)
21
3
48x+3
42*11>3
48*2x+3
42 /: 3
42
3
6x+11>3
6*2x+1
3
6=729
729x+11>1458x+1
−729x>−10
x<
10729
x∊(−
∞,u[10}{729})
moglby ktos sprawdzic czy to jest dobrze ?
29 mar 19:05
Ajtek:
Druga linijka masz błąd na końcu: ....2x+2*342
Zjadłeś dwójkę.
29 mar 19:55
Sheppard: ok dzieki
29 mar 20:06