cieciwy w okregu
Sheppard: dwie cieciwy przecinaja sie wewnatrz okregu tak ze odcinki jednej z nich maja dlugosc 8 i 6 a
odcinki drugiej pozostaja w stosunku 2:3. podaj dlugosc odcinkow drugiej cieciwy.
moze najpierw jakas podpwiedz
29 mar 17:43
Eta:

x>0
Twierdzenie o siecznych : |AP|*|PB|=|DP|*|PC|
29 mar 18:00
Sheppard: czyli bedzie 6x
2=48
x
2=8
x=
√8=2
√2
2x=4
√2
3x=6
√2
i za takie zadanie 5pkt lol
dzieki przyznam sie nie znalem tego dla P wewnatrz okregu tylko to dla P na zewnatrz
29 mar 18:12
Mila: Jeśli nie ktoś nie zna tw. o siecznych, to trzeba skorzystać z podobieństwa trójkątów, które
trzeba wykazać. (odpowiednie kąty wpisane są oparte na tym samym łuku).
I dlatego 5 punktów.
29 mar 18:22
Eta:

β −− miary kątów wpisanych opartych na tym samym łuku
Z podobieństwa trojkątów APD i CPB z cechy (kkk)
| | |AP| | | |DP| | |
|
| = |
| ⇒ |AP|*|PB|=|DP|*|PC| |
| | |PC| | | |PB| | |
29 mar 18:24
Eta:
29 mar 18:25