29 mar 17:00
Dominik: |x − a| = b
rozwiazaniem sa te x'y, ktore na osi liczbowej sa odlegle od a o b.
dla nierownosci
|x − a| > b
beda te x'y, ktore na osi liczbowej sa odlegle od a o wiecej niz b
analogicznie z innymi znakami nierownosci
29 mar 17:02
Nie Lubie Matmy: postaram sie zrobic kilka takich zadan
moze cos zrozumiem
29 mar 17:07
jikA:
Jeżeli masz pierwiastki równe −2 i 6 to
gdzie x
1 > x
2 oraz |x − a| = b
|x − 2| = 4 mamy do zaznaczenia sumę a więc trzeba dać znak większości w stronę modułu
(jeżeli było by do zaznaczenia iloczyn zwrot musiał by być zwrócony w przeciwną stronę).
|x − 2| > 4
29 mar 17:09
krystek:

| | −1+3 | |
środkiem przedziału jest 1 bo |
| =1 |
| | 2 | |
I teraz liczby rozwiazujace nierównośc są w odległości ≥2 jednostki
stad mamy Ix−1I≥2
29 mar 21:58