Funkcje trygonometryczne
Asia : | | 2 | |
Wiedząc, że liczba sinα*cosα= |
| , oblicz liczbę b= sinα−cosα. |
| | 5 | |
29 mar 16:57
Basia:
policz b2 = (sinαα−cosα)2
29 mar 17:02
Eta:
| | 4 | | 1 | |
(sinα−cosα)2= 1−2sinα*cosα= 1− |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
sinα−cosα=...........
29 mar 17:04
Asia : Dziękuję

Czyli będzie:
| | 1 | | 1 | | √5 | | √5 | |
sinα−cosα= √ |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | √5 | | √5 | | 5 | |
29 mar 17:11
Basia:
niestety to nie jest pełna odpowiedź; pomyśl jaka jeszcze liczba podniesiona do kwadratu da
15
29 mar 17:14
Asia : | | √5 | |
W odpowiedzi jest tylko jedno rozwiązanie: |
| |
| | 5 | |
29 mar 17:23
Dominik: a moze jest cos podane o kacie α? w ktorej cwiartce lezy?
29 mar 17:26
Basia:
ćwiartka nic nie da; potrzebna dokładniejsza informacja
dla α∊(0;45) sinα<cosα i sinα−cosα <0
dla α∊(45;90) sinα>cosα i sinα−cosα>0
w pozostałych jest podobnie i nie znak samego sinusa i samego cosinusa decyduje
29 mar 17:33