funkcja liniowa
Sheppard: funkcja liniowa y=ax+b jest malejaca i jej miejscem zerowym jest liczba niedodatnia. ustal znak
wyrazenia a+b.
29 mar 16:35
Basia:
malejąca ⇒ a<0
ax0+b = 0 ⇒ b = −ax0 czyli znak b = (−)*(−)*(−) = (−)
a suma dwóch liczb ujemnych jaka musi być ?
29 mar 16:38
Basia: poprawka: x0≤0
znak b = (−)*(−)*(−)=(−) lub (−)*0*(−)=0
stąd znak a+b = (−)+(−) = (−) lub a+b = (−)+0 = (−)
czyli a+b < 0
29 mar 16:41
Sheppard: no wlasnie mialem pisac czy x≤0 nic tutaj nie zmieni

dzieki
29 mar 16:44
jikA:
Wytłumaczę to na chłopski rozum skąd co jest.
| | b | |
Funkcja jest malejąca więc a < 0 liczymy miejsce zerowe ax + b = 0 ⇒ x = − |
| . |
| | a | |
| | b | |
Nasz pierwiastek − |
| ma być mniejszy bądź równy zero czyli |
| | a | |
| | b | | b | |
− |
| ≤ 0 ⇒ |
| ≥ 0 / * a (a < 0 zmieniamy zwrot nierówności) ⇒ b ≤ 0. Dostajemy |
| | a | | a | |
że a < 0 oraz b ≤ 0 dodając stronami otrzymujemy a + b < 0.
29 mar 16:45
Sheppard: no i teraaz wszystko elegancko rozumiem

dzieki
29 mar 16:50