proszę o pomoc z tą granicą
Bartek:
w liczniku jest n a w mianowniku √4n2+n−2n
lim=n√4n2+n−2n = mi wychodzi 10 czyli ? czemu sie to równa
n→∞
29 mar 16:31
Basia:
pomnóż licznik i mianownik przez √4n2+n+2n
29 mar 16:34
Bartek: teraz mam ∞1
29 mar 16:43
Bartek: czy jest to juz wynik =∞ czy dalej jest to nieoznaczoność?
29 mar 16:48
Janek191:
| | 4 n2 + n − 4n2 | | n | |
√ 4 n2 + n − 2 n = |
| = |
| |
| | √ 4 n2 + n + 2n | | √4 n2 + n + 2n | |
zatem
więc
lim a
n = +
∞
n→
∞
===========
29 mar 16:54
Bartek: dzięki
29 mar 17:03