Rozpisać ciało
didi: W Jaki sposób to rozpisać R(
3√5) ? czy R(
3√5)={a+b
3√5 : a,b∊R}

Proszę o pomoc
29 mar 16:20
Basia: a jak jest zdefiniowane R(x) ?
29 mar 16:23
AC:
R(3√5)={a+b3√5+c3√25: a,b,c∊R}
29 mar 16:25
didi: R jest tutaj zbiorem liczb rzeczywistych, a R(3√5) jest rozszerzeniem ciała R liczb
wymiernych
29 mar 16:27
didi: dzięki AC, możesz mi jeszcze wyjaśnić, dlaczego tak?
29 mar 16:28
AC:
Bo tylko wtedy mnożenie może byc wykonalne w tym zbiorze.
29 mar 16:29
didi: aha ok, jeszcze będę musiała to przemyśleć, a czy R(π)={ a+bπ: a,b∊R} ?
29 mar 16:32