wyroznik
Dominik: analizujac proste rownanie kwadratowe
4x
2 + 16x + 12 = 0
4(x
2 + 4x + 3) = 0
4(x
2 + 4x + 4 − 1) = 0
4((x + 2)
2 − 1) = 0
4(x + 2 − 1)(x + 2 + 1) = 0
4(x + 1)(x + 3) = 0
wydaje mi sie ze doszedlem do sposobu na wyprowadzenie wzoru na wyroznik trojmianu kwadratowego
(jak i pierwiastki)
otoz uogolniajac
ax
2 + bx + c = 0
| | 2bx | | b2 | | b2 | | c | |
a(x2 + |
| + |
| − ( |
| − |
| )) = 0 |
| | 2a | | 4a2 | | 4a2 | | a | |
| | 2bx | | b2 | | b2 − 4ac | |
a(x2 + |
| + |
| − |
| ) = 0 |
| | 2a | | 4a2 | | 4a2 | |
| | b | | b2 − 4ac | |
a((x + |
| )2 − |
| ) = 0 |
| | 2a | | 4a2 | |
| | b | | √b2 − 4ac | | b | | √b2 − 4ac | |
a(x + |
| − |
| )(x + |
| + |
| ) = 0 |
| | 2a | | 2a | | 2a | | 2a | |
| | b − √b2 − 4ac | | b + √b2 − 4ac | |
a(x + |
| )(x + |
| ) = 0 |
| | 2a | | 2a | |
| | b − √b2 − 4ac | | b − √b2 − 4ac | | − b + √b2 − 4ac | |
x + |
| = 0 ⇒ x = − |
| ⇒ x = |
| |
| | 2a | | 2a | | 2a | |
lub
| | b + √b2 − 4ac | | b + √b2 − 4ac | | − b − √b2 − 4ac | |
x + |
| = 0 ⇒ x = − |
| ⇒ x = |
| |
| | 2a | | 2a | | 2a | |
dobrze?
wiem, ze ameryki nie odkrylem, ale satysfakcja ogromna, tym bardziej jesli jest to prawidlowe.
29 mar 15:46
Licealista_Theosh: Ok. Tylko założenie że b2−4ac≥0
29 mar 15:49
jikA:
A znałeś taki wzór na pierwiastki?
| | | | 1 | | 1 | | − |
| b − [( |
| b2) − ac]1/2 | | | 2 | | 2 | |
| |
x1 = |
| |
| | a | |
| | | | 1 | | 1 | | − |
| b + [( |
| b2) − ac]1/2 | | | 2 | | 2 | |
| |
x2 = |
| |
| | a | |
29 mar 15:49
jikA:
Najlepiej jest stosować to kiedy współczynnik przy b jest parzysty.
29 mar 15:51
Dominik: a to cudo to skad sie bierze? podobnie sie wyprowadza, tj. ze wzorow skroconego mnozenia?
i pytanie na boku: jak starozytni (bo chyba juz umieli) wyprowadzili te wzorki? wlasnie tak?
29 mar 15:52
jikA:
To zadanie dla Ciebie udowodnij prawdziwość tego wzoru na x1 oraz x2 które podałem.
Pewnie tak wyprowadzano te wzory.
29 mar 15:56
Dominik: zjem obiad i siadam do tego
29 mar 15:58
Licealista_Theosh: | | 1 | | 1 | |
Widać już na oko. |
| w liczniku = 2 w mianowniku. do tego [zawartość nawiasu]/div> |
| = |
| | 2 | | 2 | |
pierwiastek drugiego stopnia dla tego nawiasu.
29 mar 16:01
jikA:
To smacznego życzę.
29 mar 16:05
jikA:
Licealista Theosh na oko to ślepy umarł w szpitalu tak mówiła moja nauczycielka.
29 mar 16:05
Licealista_Theosh:
29 mar 16:07
Vax: jikA wzory które napisałeś to te same wzory który podał
Dominik, tylko 2 z mianownika
| | 1 | |
wrzuciłeś w licznik, oraz pomyliłeś się przy przepisywaniu, bo powinno być |
| b2, a nie |
| | 4 | |
29 mar 16:09
jikA:
Jasne zrobiłem nawias za daleko. Vax ja to wiem Ty to wiesz ale miał to zrobić
Dominik.
29 mar 16:14
Dominik: nie musiales zyczyc smacznego, bo mialem lososia, a on nie moze byc niesmaczny.
| | 1 | |
myslalem zeby zrzucic |
| do mianownika i ze pewnie otrzymalbym to samo, ale Vax mnie |
| | 2 | |
ubiegl.
29 mar 16:19
jikA:
Przykładowo mając równanie
x
2 − 26x + 13 = 0
Δ = 13
2 − 13 Δ = 26
2 − 4 * 13
√Δ = 2
√39 √Δ = 4
√39
| | 26 ± 4√39 | |
x = 13 ± 2√39 x = |
| |
| | 2 | |
Jak widać jest to samo tylko ułatwia nam rachunki.
29 mar 16:25
asdf: Wyprowadziłeś od razu wzór na delte, od takiego czegoś powinni wprowadzać ucznia szkoly
sredniej do rownan kwadratowych, a nie od "patrzcie, tak wygląda delta, a jest ona rowna
b2−4ac oraz z tego policzycie x1 oraz x2..a gdy delta jest ujemna to nie ma pierwiastkow −
dlaczego? BO TAK!"
29 mar 19:48
Cusack: mnie tak wprowadzali
29 mar 19:49
asdf: nie kazdy miał to szczęście..ja dopiero po roku liczenia delty zastanowilem sie czym jest ta
delta i dopiero sam sobie wyprowadzilem − ale gdybym tego nie zrobil to nikt by mi o tym nie
powiedzial.
29 mar 19:51
Prometix: ze wszystkim tak jest, nawet z tym że środkowe w trojkącie przecinają się w stosunku 2;1 tego
też nikt nie wyprowadza a kazdy tego uzywa i tak naprawde nie wie skad to sie bierze
29 mar 19:53
Cusack: w szkole nawet nie mówi się, dlaczego nie można dzielić przez zero.
w gimnazjum nauczyciel tego nie mówi, bo po co, a w liceum inny nauczyciel jest w przekonaniu,
że każdy to wie, więc nawet o tym nie wspomina.
i tak w tym roku (będąc w 2 klasie liceum) zastanowiłem się dlaczego nie można dzielić przez
zero.
trochę to smutne, ale prawdziwe
29 mar 20:07
asdf: @Promix
kiedys to wyprowadzalem, jak znajde i nie zapomne to Ci wysle
@Cusack
a szukasz nadal wyprowadzenia?
29 mar 20:14
29 mar 20:18