równanie prostej
Tina: Dany jest punkt A=(−1,2)
b)Znajdź równanie takiej prostej przechodzącej przez punkt A, że odległość początku układu
współrzędnych od tej prostej równa jest 1.
Zadanie rozwiązała ze wzoru na odległość, wyszło mi poprawnie czyli 3x+4y−5=0 ale w
rozwiązaniach jest jeszcze x=−1, wiem że "to widać" ale czy nie powinno wyjść w obliczeniach ?
29 mar 15:29
Basia: powinno, a nie wyszło dlatego, że nie pamiętałaś (jak większość niestety), że
nie każda prosta ma równanie postaci y=ax+b
prosta ma równanie postaci y=ax+b jeżeli nie jest równoległa do osi OY
albo równanie postaci x=c jeżeli jest równoległa do osi OY
jeżeli chcesz mieć pewność, że jednego rozwiązania nie gubisz musisz zawsze rozważyć także ten
drugi przypadek
29 mar 16:28
Mila:
Jeśli rozważysz równanie ogólne prostej to otrzymasz dwa rozwiązania.
k: Ax+By+C=0 i (−1,2)∊k ⇔
−A+2B+C=0 stąd C=A−2B
Równanie prostej k :
k: Ax+By+A−2B=0
|A−2B|=
√A2+B2 /
2
A
2−4AB+4B
2=A
2+B
2⇔
3B
2−4AB=0
B*(3B−4A)=0
1) B=0 to:
k: Ax+A=0⇔
x=−1
k: 3x+4y−5=0
29 mar 17:07