funkcja sprowadzanie do postaci kanonicznej.
Pomoc: | | 3x+5 | |
g(x)= |
| = jak to sprowadzić do postaci kanonicznej ? |
| | 3x+1 | |
Proszę o pomoc.
29 mar 15:16
Licealista_Theosh: Nie widzę tu funkcji kwadratowej.
29 mar 15:17
Dominik: ale jest funkcja homograficzna, ktora tez da sie sprowadzic do postaci kanonicznej
| | 3x + 5 | | 3x + 1 + 4 | | 4 | |
g(x) = |
| = |
| = |
| + 1 |
| | 3x + 1 | | 3x + 1 | | 3x + 1 | |
29 mar 15:19
Pomoc: dzięki
29 mar 15:45
pigor:
| | 43 | | 1,(3) | |
... = g(x) = |
| +1 = |
| +1 . ...  |
| | x+13 | | x+0,(3) | |
29 mar 15:47
Dominik: wlasnie sie zastanawialem czy jesli przy x jest jakis wspolczynnik to jest to juz postac
kanoniczna czy nie. musi byc mozliwe bezposrednie odczytanie wektora, o ktory zostal
przesuniety pierwotny wykres, tak?
29 mar 15:49
pigor: ... tak, dobrze myślisz, tam "musi'' być jedynka , aby łatwo odczytać wektor przesunięcia .
29 mar 16:11
Pomoc: dzięki pigor !
29 mar 16:13
Pomoc: Dominik a powiedz mi jeszcze skąd ta jedynka się wzięła jakie czynności po kolei wykonałeś.
Proszę o dodatkową pomoc.
29 mar 16:17
Licealista_Theosh: Bo rozbił to na
| 3x + 1 | | 4 | | 4 | |
| + |
| . Po redukcji otrzymał |
| +1 |
| 3x + 1 | | 3x + 1 | | 3x + 1 | |
29 mar 16:18
Pomoc: dzięki !
29 mar 18:37