udowodnij tozsamosc
frenczi: jak udowodnic taka tozsamosc: sin6α+cos6α+3*sin2α*cos2α=1
29 mar 15:08
jikA:
sin6(x) + cos6(x) = [sin2(x) + cos2(x)][(sin4(x) − sin2(x)cos2(x) + cos4(x)] =
[sin4(x) + 2sin2(x)cos2(x) + cos4(x) − 3sin2(x)cos2(x)] =
[(sin2(x) + cos2(x)] −3 sin2(x)cos2(x) = 1 − 3sin2(x)cos2(x)
Dokończ.
29 mar 15:30
pigor: ... , otóż, ponieważ
sin6α+cos6α= (sin
2α)
3+(cos
2α)
3= (sin
2α+cos
2α)(sin
4α−sin
2αcos
α+cos
4α)=
1*[(sin
2α+cos
2α) −3sin
2αcos
2α]= (sin
2α+cos
2α) −3sin
2αcos
2α=
1−3sin2αcos2α,
zatem
L= sin
6α+cos
6α +3sin
2αcos
2α= 1−3sin
2αcos
2α + 3sin
2αcos
2α= 1=
P . ...
29 mar 15:31
jikA:
Widzę pigor że tak jak ja zgubiłeś kwadrat.
29 mar 15:42
Eta:
29 mar 15:43
pigor: ... ale ...

jaja ... wielkanocne , zaraz spróbuję odszukać gdzie go nie ma
29 mar 15:58
pigor: ..,

już go mam

a
frenczi niech jego brak sobie poszuka . ...
29 mar 16:01
Zygfryt Madej : sin6(x) + cos6(x) = [sin2(x) + cos2(x)][(sin4(x) − sin2(x)cos2(x) + cos4(x)] =
[sin4(x) + 2sin2(x)cos2(x) + cos4(x) − 3sin2(x)cos2(x)] =
[(sin2(x) + cos2(x)] −3 sin2(x)cos2(x) = 1 − 3sin2(x)cos2(x)
sin6α+cos6α= (sin2α)3+(cos2α)3= (sin2α+cos2α)(sin4α−sin2αcosα+cos4α)=
1*[(sin2α+cos2α) −3sin2αcos2α]= (sin2α+cos2α) −3sin2αcos2α= 1−3sin2αcos2α,
L= sin6α+cos6α +3sin2αcos2α= 1−3sin2αcos2α + 3sin2αcos2α= 1=
28 sty 11:14
jc:
s=sin α, c= cos α, s2+c2=1
1=(s2+c2)3= s6 + 3s2c2(s2+c2) + c6 = s6+c6 + 3s2c2
28 sty 11:22