Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań równania
kira.kira: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań równania
Ix+yI=IxI+IyI
29 mar 14:36
pigor: ..., no to np. tak :
|x+yI=IxI+IyI ⇔ x+y=|x|+|y| lub x+y=−(|x|+|y|) ⇔ x+y=|x|+|y| lub x+y=−|x|−|y| ⇔
i teraz rozpatrz 4 przypadki znaków (x,y) i to co ci wyjdzie przenieś na R2 z xOy
lub taki sposób :
|x+yI=IxI+IyI /2 ⇔ (x+y)2=x2+2|x||y|+y2 ⇔
⇔ 2xy=2|xy| ⇔ |xy|=xy ⇔ xy ≥0 i xy=xy ⇔
⇔ (x≥0 i y≥0) lub (x<0 i y<0) i (x,y)∊R2 ⇔ {(x,y)∊I lub III ćwiartki, wraz z Ox i Oy}
29 mar 15:17