matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że zachodzi równość
kira.kira:
√
2
−1
5
√
2
−7
=
3
√
√
2
+1
5
√
2
+7
29 mar 14:28
Basia:
5
√
2
−7
a = p3{
)
5
√
2
+7
5
√
2
−7
(5
√
2
−7)
2
a
3
=
=
=
5
√
2
+7
(5
√
2
+7)(5
√
2
−7)
50 − 70
√
2
+ 49
= 99 − 70
√
2
50−49
√
2
−1
(
√
2
−1)
2
b =
=
=
√
2
+1
(
√
2
+1)(
√
2
−1)
2 − 2
√
2
+1
= 3−2
√
2
2−1
b
3
= 3
3
− 3*3
2
*2
√
2
+ 3*3*(2
√
2
)
2
− (2
√
2
)
3
= 27 − 54
√
2
+ 9*4*2 − 8*2
√
2
= 27 − 54
√
2
+ 72 − 16
√
2
= 99 − 70
√
2
a
3
= b
3
⇔ a=b co należało udowodnić
29 mar 17:23