calka
całka(POMOCY): bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu takiego zadanie.
| | sinx | | π | | cosax−cosbx | | π | |
wiedzac ze ∫sup>∞ |
| = |
| udowodnij ze ∫0∞ |
| dx= |
| (b−a) a,b>0 |
| | x | | 2 | | x2 | | 2 | |
29 mar 14:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
sup ... ale po czym supremum
29 mar 14:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
| | ax+bx | | ax−bx | | a+b | | a−b | |
cosax − cosbx = −2sin( |
| )cos( |
| ) = −2sin( |
| x)*cos( |
| x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
podstawiasz do całki i 'jedziesz' z koksem
29 mar 14:06
całka(POMOCY): zamiast sup ma byc 0.
| | | | a+b | | a−b | | −2sin( |
| x)cos{ |
| x} | | | 2 | | 2 | |
| |
czli teraz calka wygada tak ∫0∞ |
| ale co dalej? |
| | x2 | |
29 mar 14:12
całka(POMOCY): 
?
29 mar 14:52
całka(POMOCY): | | a+b | | a−b | |
bardzo prosze pomoz mi. a tak to chyba jest blad bo powinno byc −2sin |
| xsin |
| x |
| | 2 | | 2 | |
29 mar 16:02
całka(POMOCY): 
?
30 mar 15:48
całka(POMOCY): bardzo prpsze niech ktos pomoze
31 mar 16:58
gggg: znam Twój ból. tu nikt nic nie robi... serio,fajna strona. dzięki za pomoc...
31 mar 17:07