Geometria analityczna ;)
Reggaewilk: Prosta l o równaniu 2x−y+4=0 przecina okrąg o równaniu x2−2x+y2+4y=32 w punktach A i B.
Wyznacz współrzędne punktów A, B i długość cięciwy AB.
29 mar 14:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
współrzędne punktów A i B będą rozwiązaniami układu równań (równania prostej i równania okręgu)
do dzieła

długość cięciwy = długość odcinka AB ... a wzór na długość odcinka odnajdziesz w teorii
zamieszczonej na tym portalu .... do dzieła
29 mar 14:02
Reggaewilk: Dzięki, na was zawsze można liczyć
29 mar 14:04
Reggaewilk: Może mi to ktoś rozwiązać jednak bo robię i mi nie wychodzi
29 mar 14:52
Mila:

Prosta l o równaniu 2x−y+4=0 przecina okrąg o równaniu:
y=2x+4
x
2−2x+y
2+4y=32 w punktach A i B.
(x−1)
2+(y+2)
2=37
(x−1)
2+(2x+4+2)
2=37⇔(x−1)
2+(2x+6)
2=37
x
2−2x+1+4x
2+24x+36=37
5x
2+22x=0
x(5x+22)=0
| | −22 | | −24 | |
y=4 lub y=2* |
| +4= |
| ⇔ |
| | 5 | | 5 | |
| | −22 | | −24 | |
A=(0,4) i B=( |
| , |
| } |
| | 5 | | 5 | |
| | −22 | | 24 | | 22 | | 44 | |
|AB|2=( |
| )2+(4+ |
| )2=( |
| )2+( |
| )2 |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 484 | | 1936 | | 2420 | | 484 | |
|AB|2= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | | 5 | |
29 mar 17:34
Reggaewilk: Ja to robiłem inaczej jako układ równań i mi B inaczej wyszło. Gdzie jest błąd:
y=2x + 4
x
2 − 2x + y
2 + 4y =32
x
2 − 2x + (2x+4)
2 + 4(2x+4)=32
5x
2+24x=0
√Δ=24
Druga współrzędna źle wychodzi. Pewnie zrobiłem jakiś głupi błąd, ale nie mogę go znaleźć
29 mar 18:03
Mila: x2 − 2x + (2x+4)2 + 4(2x+4)=32
x2−2x+4x2+16x+16+ 8x+16=32
5x2+22x=0 i nie trzeba w takim równaniu liczyć Δ, bo możesz wyłączyć x
29 mar 18:10
Mila:
Równanie okręgu przedstawiłam w postaci kanonicznej , żeby narysować w układzie wsp.
29 mar 18:13