zadanie z funkcji kwadratowej
IZKA: proszę wyjasnijcie mi jak zrobić to zadanie: jaka jest największa wartość iloczynu dwóch liczb,
których suma jest równa a ) 28 i b ) 1/2
29 mar 13:46
IZKA: od czego mam zacząć?
29 mar 13:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
a*b −−− największe gdy a+b=12
skoro a+b=12 to a=12−b ... podstawiasz:
a*b = (12−b)*b = 12b−b2 <−−− szukasz wierzchołka tejże paraboli
29 mar 13:58
IZKA: a skąd masz 12?
29 mar 14:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
zrobiłem analogiczne zadanie ... zmieniłem daną w porównaniu z Twoimi
29 mar 14:01
IZKA: ok, dzięki
29 mar 14:02