ostrosłup
ryba: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o wszystkich krawędziach jednakowej długości. Krawędź
boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy takim kątem α, że:
sinα = √6/3 czy √3/6 czy √33/6 czy √33/3
29 mar 13:37
Antek: Według mnie sinα=√6/3
29 mar 16:13
dero2005:
| | a√6 | |
h = √a2 − (23hp)2 = |
| |
| | 3 | |
29 mar 19:05
ryba: skąd ten magiczny wzór z pierwiastkiem na obliczenie h?
29 mar 19:51
dero2005:

a
2 = h
2 + (
23h
p)
2
| | a√3 | |
hp = |
| → wzór na wysokość w trójkącie równobocznym |
| | 2 | |
| 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
| hp = |
| * |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | a2 | | 3a2 | | a2 | | 2a2 | |
h2 = a2 − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
29 mar 21:50
ryba: dzięki
29 mar 22:46