moduły
gabrysia: Rozwiąż równanie ||x−1|−|3−x|| =2.
Proszę o pomoc
29 mar 13:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
| |x−1| − |3−x| | = 2 ⇔
gdy |3−x| > |x−1| ; gdy |3−x|<|x−1|
⇔ |x−1| − |3−x| = −2 ⋁ |x−1| − |3−x| = 2 ⇔
⇔ |x−1| = |3−x| −2 ⋁ |x−1| = |3−x| +2
i rozbijasz na kolejne przypadki (najlepiej sobie przedziałami zapisać)
29 mar 13:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
lub graficznie:
rysujesz y=x−1 ... i odbijasz ujemną część względem osi OX ... otrzymujesz y=|x−1|
rysujesz y=3−x i postępujesz analogicznie ... otrzymujesz y=|3−x|
dokonujesz działania odejmowania wartości otrzymanych funkcji i dostajesz y=|x−1| − |3−x|
odbijasz ujemną część względem osi OX i masz już wykres funkcji
zaznaczasz m=2 i odczytujesz wyniki
29 mar 13:43
Artur_z_miasta_Neptuna:

czerwony −−−− y=x−1
niebieski −−− moduł z tego
zielony −−− y=3−x
fiolet −−− moduł z tego
pomarańcz −−− różnica tych modułów
29 mar 13:46
Eta:

Odp:
x€(−∞,1> U<3,∞)
29 mar 13:48
gabrysia: mi wyszła odp. x∊(−∞,1) U<3,∞) z przedziałem otwartym na jedynce. metodą algebraiczna, a nie
graficzną. czy to jest dopuszczalna odpowiedź?
29 mar 14:06
Eta:
Arturku '''' rozwiążmy prościej

zapiszmy |3−x|= |−(x−3)|= |x−3|
1/ dla x<1 |−x+1+x−3|=2 ⇒ |−2|=2 ⇒ 2=2 −−− równanie tożsamościowe w tym przedzile
odp:
x€(−∞,1)
2/ dla x€<1,3) |x−1+x−3|=2 ⇒ |2x−4|=2 ⇒x=3−−odrzucamy v
x=1
3/ dla x€<3,
∞) |x−1−x+3|=2 ⇒ |2|=2 −− równanie tożsamościowe
odp:
x€<3,∞)
Ostateczna odp dla równania pierwotnego, to suma wszystkich rozwiązań w tych przediałach
Odp:
x€ (−∞, 1> U <3,∞)
co też widać na załączonym "obrazku"
29 mar 14:07
29 mar 14:25
gabrysia: cyz moja odpowiedź jest okej
29 mar 14:34
pigor: ..., lub np. wykorzystam, definicję i własności |x|
2=x
2, |−x|=|x| wartości
bezwzględnej, wtedy
||x−1|−|3−x||=2 ⇔ |x−1|−|3−x|=−2 lub |x−1|−|3−x|=2 ⇔
⇔ |x−1|+2=|3−x| /
2 lub |x−1|=|3−x|+2 /
2 ⇔
⇔ x
2−2x+1+4|x−1|+4=9−6x+x
2 lub x
2−2x+1=9−6x+x
2+4|3−x|+4 ⇔
⇔ 4|x−1|=−4x+4 /:4 lub 4x−12=4|3−x| /:4 ⇔ |x−1|=−x+1 lub x−3=|−(x−3)| ⇔
⇔ |x−1|=−(x−1) lub |x−3|=x−3 ⇔ x−1≤ 0 lub x−3 ≥0 ⇔
x≤ 1 lub
x ≥3,
czyli
x∊(−∞;1] U [3;+∞) − szukany
zbiór rozwiązań danej nierówności . ...
29 mar 14:35
Eta:
Za dużo "kombinowania"
29 mar 14:37
gabrysia: pytam po raz n−ty czy dobrez rozwiazalam.
btw. dziekuje za wszystkie mozliwe opcje
29 mar 15:43
jikA:
Skoro Ci nie wyszła odpowiedź taka sama jaką podała Eta i podał pigor to masz źle.
29 mar 15:46
pigor: ... , a ja nawet nie zaglądam na nabazgrane itp. ...

obrazki .
29 mar 15:49
Eta:
Ja też
29 mar 15:52