?
Konrad: Witam, mam pytanie
dlaczego tgx+ctgx dla kąta ostrego niemożę być = 1
tg=sin/cos
ctg=cos/sin
sin/cos + cos/sin = sin2/sincos + cos2/sincos = sin2 + cos2 = 1
czy robię jakiś błąd?
29 mar 13:29
ICSP: | | sinx | | cos | | 1 | |
tgx + ctgx = |
| + |
| = |
| |
| | cosx | | sinx | | sinxcosx | |
| | 1 | |
ale przeciez każdy wie że sinxcosx < |
| zatem nie osiąga wartości 1 i z tego powodu tgx + |
| | 2 | |
ctgx nigdy nie może być równy 1
29 mar 13:32
rmcs.pl: sinα cosα ≤1/2
29 mar 14:13
ICSP: fakt
29 mar 14:20