monotoniczność funkcji w punktach odosobnionych?
rmcs.pl:

Może mi ktoś pomóc w zadaniu?
Mam funkcję przypuśćmy że taką jak na rysunkufunkcja dla x∊(−
∞, −4) ma wzór x+3
dla x=−3; 0 dla x=−2 ;1 dla x=−1 ; 2 dla x∊<0,1> y=2; dla x=2, y=1, dla x=3 y=0; dla x=4, y=−1
Pytania:
Czy mozna uznać że funkcja jest rąsnaca w punktach?
To znaczy f rosnąca dla x∊(−
∞,−4) ∪ {−3} ∪ {−2} ∪ {−1}
Czy ta funkcja jest gdziekolwiek malejąca?
Osobiście uważam że funkacja nie może być monotoniczna w punkcie tylko w przedziale, ale
spotkałem się z taką interpretacją jaką przedstawiłęm powyżej szukam żetelnej informacji i
uzasadnienia definicji, twierdzenia które uzasadnia jedną bądź drugą interpretację
29 mar 13:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
wszystko zależy jak zbudowany jest zbiór X (dziedzina)
jeżeli x=R ... nie ... nie można uznać że funkcja jest rosnąca w punkcie

Przeczy temu
definicja
tylko w przedziale ... więc f↗ w (−
∞,−4)
jeżeli X = {x∊R; x∊(−
∞,−4) ∪ {−3} ∪ {−2} ∪ {−1} ∪(0,1) ... itd.) to tak ... jest rosnąca w
pokazanym przez Ciebie przedziale
Definicja funkcji rosnącej na przedziale (a,b) ⊂ D
f: ∀
x1,x2 x
1<x
2 ⇒ f(x
1)<f(x
2)
nigdzie nie jest malejąca
29 mar 13:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
definicja nic nie mówi, o tym że punkty x1 i x2 muszą być w jakimś otoczeniu siebie ...
jedynie, że należą do przedziału X, którego badamy monotoniczność.
zbiór liczb Naturalnych także jest funkcją rosnącą (tak tak ... ciąg jest funkcją)
29 mar 13:38