ciąg określony rekurencyjnie.
Krzychu: określ rekurencyjnie ciąg liczb naturalnych dających przy dzieleniu przez 3 resztę 1.
29 mar 13:05
ICSP:
a1 = 1
an+1 = an + 3
i to jest w takiej pięknej klamrze
29 mar 13:06
Krzychu: ICSP dlaczego, a
1 jest równe 1 a nie 4

? Przecież dzielnik ma być zawsze ≤ dzielnej.
Przecież mówi się, jedynka nie dzieli się na trzy.
29 mar 13:19
Dominik: 1 dzielone przez 3 daje 0 reszty 1.
29 mar 13:20
Krzychu: to jest skandal, bo się powinno zaczynać od trójki.
A jakie kroki dać, żeby wyznaczyć ten wzór? O czym pomyśleć?
29 mar 13:22
ICSP: 1 należy do naturalnych
| 1 | | 1 | |
| = 0 + |
| − 0 oraz reszty 1 tak więc pasuje do warunków zadania |
| 3 | | 3 | |
Jak już wyznaczysz a
1 to później szukasz zależności. Akurat nie trudno zauważyć że liczby
które z dzielenia przez 3 dają resztę 1 powtarzają się co 3
29 mar 13:25
Krzychu: to jeszcze jedno ile jest w przedziale <−4,10> podzielnych przez 2?
29 mar 13:30
Dominik: −4, −2, 0, 2, 4, 6, 8, 10
8 liczb
29 mar 13:32
ICSP: a
1 = −4
a
n = 10
r = 2
i masz ciąg arytmetyczny
29 mar 13:32
Krzychu: dzieki
29 mar 13:35
Krzychu: no a jeszcze tak mam wyznaczyć:
ciąg kwadratów kolejnych liczb całkowitych dodatnich.
1,4,9,16,25
Mogę liczyć na jakaś podpowiedź?
29 mar 13:50
ICSP: to ma być wzór rekurencyjny ?
29 mar 13:52
Krzychu: tak jest
29 mar 14:00
Vax:
a1=1
an+1 = an+2n+1
29 mar 14:10
ICSP: Vax jak na to wpadłeś

Ja bym na rozum próbował coś takiego :
a
n+1 = (
√an + 1)
2
29 mar 14:13
Vax: To się trochę narzuca, skoro an = n2 i chcemy, żeby an+1 był kwadratem kolejnej liczby
całkowitej, to an+1 = (n+1)2 = an+2n+1
29 mar 14:15
ICSP:
29 mar 14:16
ICSP: Vax chcesz zadanko
29 mar 14:29
Vax: Możesz dać
29 mar 14:56