Liczby całkowite
Technik: | | 2n+7 | |
wyznacz wszystkie liczby całkowite n takie że |
| jest całkowita |
| | n−1 | |
| 2n+7 | | 2(n−1)+9 | | 2(n−1 | | 9 | | 9 | |
| = |
| = |
| + |
| =2+ |
| |
| n−1 | | n−1 | | n−1 | | n−1 | | n−1 | |
czyli tu ogólnie chodzi o to żeby n w liczniku zastąpić n z mianownika

np jak mam
29 mar 12:44
ICSP:
29 mar 12:45
Technik: @ICSP a mógłbyś mi podać jeszcze jakiś przykład do zrobienia
29 mar 12:50
ICSP: | k3 −8k2 + 7k + 2 | |
| , dla jakich k≠ 7 ta liczba będzie liczbą całkowita ? |
| k−7 | |
29 mar 12:58
Technik:
| (k−7)3−8(k−7)2+7(k−7)+2 | |
| dobrze myślę  |
| k−7 | |
29 mar 13:00
ICSP: nie
29 mar 13:02
Technik: pogrupować to jakoś
29 mar 13:04
ICSP: no raczej
29 mar 13:05
Technik: k
3+7k−8k
2+2
k(k
2+7)−2(4k
2−1)
ale to nie o to chyba chodzi
29 mar 13:09
ICSP: wyłączać przed nawias umiesz, ale niestety to Ci nic nie daje w tym zadaniu
29 mar 13:10
Technik: podstawienie też nie więc
29 mar 13:14
ICSP: tzn odpowiednie grupowanie

Trzeba pomyśleć jak rozbić −8k
2 na dwa sumę dwóch składników
29 mar 13:17
Technik: −4k2−4k2
29 mar 13:20
ICSP: k3 − 4k2 = k2(k−4) i że niby (k−4) skróci się z (k−7) ?
29 mar 13:23
Technik: no to −7k
2−k
2 
k
3−7k
2=k
2(k−7) teraz się skróci
29 mar 13:25
ICSP: teraz lepiej
29 mar 13:26
Technik: ok to się skróci a dalej jak ?
29 mar 13:30
ICSP: rozpisz sobie na spokojnie cały licznik

Co tam zostało po tym skróceniu
29 mar 13:33
Technik: k2−k2+7k+2=7k+2
29 mar 13:36
ICSP: a skąd znowu Ci się tam k2 drugie wzięło ?
29 mar 13:41
Technik: skoro rozpisałem −8k
2=−7k
2−7k
2 
czyli k
3−7k
2−k
2+7k+2
k
2(k−7)−k
2+7k+2
k
2−k
2+7k+2
7k+2
29 mar 13:43
ICSP: −8k
2 = −7k
2 − k
2
przykład :
a według Ciebie :
29 mar 13:48
Technik: ale przecież k
2 się skróci
29 mar 13:50
ICSP:
w jaki sposób to może się skrócić
29 mar 13:51
Technik: to się nie skróci
29 mar 13:52
ICSP: no raczej

Nie wiem w jaki sposób Ci się to skracało
29 mar 13:55
Technik: | | k3−7k2−k2+7k+2 | |
no czyli mam |
| |
| | k−7 | |
29 mar 13:56