stożek
ryba: Wykaż, że jeśli przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o przeciwprostokątnej 8, to
powierzchnia boczna stożka jest większa od 96.
29 mar 12:29
ICSP:

l
2 + l
2 = 64 ⇒ l = 4
√2
P = πrl = 4 * 4
√2 * π = 16
√2π < 96
na pewno dobrze to zadanie przepisałeś ?
29 mar 12:43
ryba: tak, dobrze przepisałem, ale te zadania same w sobie mogą mieć błąd, także dziękuję za
rozwiązanie
29 mar 13:05
Matkat: Nie potrzebnie użyłeś pitagorasa. Wystarczy wyznaczyć wysokość w trójkącie (h) i wtedy wiemy że
kąt 90 stopni dzieli się na pół więc mamy trójkąt o kątach 45 90 45 a podstawa dzieli się na 2
czyli wychodzi 4 wtedy wiemy że przeciwprostokątna (l) równa się a√2 więc l= 8√2 ,a nie 4√2
wtedy podstawiasz do wzoru P=πrl mamy zatem P= 4*8√2π= 32√2 * 3,14= 142,1>96
1 paź 22:44
Basia: niestety to nieprawda Matkat
Twój trójkąt to 4−4−l i l=4√2
1 paź 22:49