matematykaszkolna.pl
.... Janusz: rysunekCzesc musze napisac program ktory polegac bedzie na tym ze, poruszajac prawym kolkiem w dowolnym kierunku(uzywamy myszki, kursor myszki zawsze znajduje sie w srodku okregu), prostokat ktory jest tam umieszczony plynnie wydluza sie, zwerza sie lub obraca sie o jakis kat. Celowo naszkicowalem rysunek. Poczatkowa sytuacja to czerwone kolka lapiemy za prawe kolo i przesowamy myszka w gore(niebieski) kolo zmienia swoja pozycje, oraz prostokat obraca sie o odpowiedni kat i wydluza sie, poruszamy myszka w dol(zielone), dzieje sie to samo. Chodzi mi wlasnie o zasymulowanie w programie takiego czegos I mam pytanie do was jak najprosciej to wykonac ? Najgorsze chyba to pobieranie kata o jaki ma sie obrocic prostokat. Moglibyscie mnie naprowadzic lub podac linki ktore ulatwia mi wykonanie zadania ? Bede niezmiernie wdzieczny emotka
29 mar 11:47
Janusz: btw nie napisalem lewe kolo pozostaje w bezruchu
29 mar 11:47
Krystian: jaki język programowania/dostępne środowiska?
29 mar 12:07
Janusz: c++ visual uzywam biblioteki graficznej
29 mar 12:41
Janusz: Bo nie chodzi o to zebyscie mi kod napisali tylko matematycznie jak to zrealizowac, rotacja tych koncow jest najgorsza, bo nie chce miec takiego efektu jak np na zielonym obrazku te konce nie sa prostopadle do tych dluzszych linii
29 mar 20:40