Oblicz sumę n początkowych wyrazów c. g.
wajdzik: Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, jeżeli:
| | an+1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
q= |
| = ( |
| )n+1 : ( |
| )n = ( |
| )n+( |
| )1 : ( |
| )n= |
| |
| | an | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Myślę, że do tego momentu wszystko dobrze zrobiłem, ale mam ogromny problem.
Teraz muszę wyliczyć a
1, jakim wzorem to zrobić? Jak to obliczyć. Szukałem w pdr. ale głowa
mi już naprawdę pęka.
| | qn−1 | |
Wiem, że później posługuje się tym wzorem: S=a1* |
| |
| | q−1 | |
Z góry dziękuję.