ustalanie liczby rozwiązań równania w zależności od parametru m
Wika: | | 3x−2 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| |
| | 2x−x2 | |
Ustal liczbę rozwiązań równania |f(x)|=m w zależności od parametru m
29 mar 10:41
Dominik: narysuj funkcje g(x) = |f(x)| i przecinaj ja prosta y = m. w zaleznosci od ilosci punktow
przeciec wykresu z prosta zapisuj wnioski.
29 mar 10:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) dziedzina
2a) jeżeli m<0 to brak rozwiązań (w końcu wartość bezwzględna ≥0)
2b) znajdź miejsce/−a zerowe funkcji f(x) (tyle będzie rozwiązań dla m=0)
2c) a więc pytanie sprowadza się do: "dla m>0 ile będzie rozwiązań

"
29 mar 10:48
Wika: Nie mogę sobie poradzić z pszekształceniem wzoru tej funkcji
29 mar 11:07
Wika: Czy przekształcenie tego wzoru będzie wyglądało tak
f(x)=−3x
dla x=R\ {0;2}
29 mar 11:30
Wika:
29 mar 11:30
Wika: oczywiście później moduł z tego
29 mar 11:31