wielomian
Magdalena: mam problem z tym wielomianem

W(x)=8x
3−6x+1 proszę o pomoc
29 mar 10:40
Magdalena: chodzi o pierwiastki
29 mar 10:40
29 mar 11:06
Magdalena: dobrze przepisałam bo to jest z tego zadania: wykorzystując sin3α=3sinα−4sin3α wykaż że sin10
jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=8x3−6x+1
29 mar 11:16
Prometix: wiec tak podstawiasz sin α i masz
6sin
2α−6sinα+1=W(sinα)
−2(2sinα−4sin
3α)+1=W(sinα)
−2sin3α+1=w(sin α) podstawisz 10 i masz sin 30 i pieknie wychodzi 0
29 mar 11:25
Prometix: kurde pomylilem ta pierwsza linijke powinno byc :
8sin3α−6sinα+1=W(sinα)
29 mar 11:26
Prometix: a wdrugiej linijce po wyciagnieciu liczby −2 :
−2(3sinα−4sin3α)+1
29 mar 11:27
Prometix:
kurde przepiszae cale teraz juz poprawnie

8sin
3α−6sinα+1=W(sinα)
−2(3sinα−4sin
3α)+1=W(sinα) z tego sin3α=3sinα−4sin
3α mam ;
−2sin3α+1=w(sin α) i dla 10 wychodzi 0
no

teraz bez błędu ^^
29 mar 11:30
Magdalena: dziękuje
29 mar 11:32