Ciągi
Asia : Dany jest ciąg (a
n) określony wzorem a
n=3
2*3
4*...*3
2n. Oblicz czterdziesty wyraz tego
ciągu . Odpowiedź zapisz w postaci 3
x, x∊C. Proszę o wytłumaczenie
29 mar 10:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
a40 = .... i piszesz
zauważ, że:
3a*3b*...*3z = 3a+b+...+z
a u Ciebie 2+4+...+80 to nic innego jak suma ciągu arytmetycznego o:
b1 = 2
r = 2
bn = 80
n=40
i podstawiasz do wzoru na S40
29 mar 10:26
Asia : Wielkie dzięki!

Teraz wszystko jasne, czyli ostateczna odpowiedź wyjdzię a
40= 3
1640
29 mar 10:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie da się ukryć, ze masz rację
29 mar 10:42