Równanie z parametrem
Misiek: Witam, po raz pierwszy korzystam z tego forum. Chciałabym prosić o pomoc w rozwiązaniu
poniższego zadania. Z góry dziękuję!
Dla jakich wartości parametru m równanie
|12x−3+2m|+2m=m2−3
a)nie ma rozwiązania,
b)ma jedno rozwiązanie?
Dla wyznaczonych wartości m podaj rozwiązania danego równania.
29 mar 09:16
Janek191:
| | 1 | |
I |
| x − 3 + 2 m I + 2m = m2 − 3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
I |
| x + 2 m − 3 I = m2 − 2m − 3 |
| | 2 | |
a) Równanie nie ma rozwiązania , jeżeli m
2 − 2m − 3 < 0
Δ = (−2)
2 − 4*1*(−3) = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
a = 1 > 0
więc
m
2 − 2m − 3 < 0 ⇔ m ∊ ( − 1; 3 )
Dla m ∊ ( − 1; 3) równanie nie ma rozwiązania.
=====================================
b)
| | 1 | |
I |
| x + 2 m − 3 I = m2 − 2m − 3 |
| | 2 | |
Równanie ma jedno rozwiązanie , jeżeli m
2 − 2m − 3 = 0 ⇔ m = − 1 ∨ m = 3
Dla m = − 1 mamy
| | 1 | |
I |
| x − 2 − 3 I = 1 + 2 − 3 = 0 |
| | 2 | |
x = 10
======
Dla m = 3 mamy
| | 1 | |
I |
| x + 2*3 − 3 I = 9 − 6 − 3 = 0 |
| | 2 | |
x = − 6
======
29 mar 09:55
Misiek: Bardzo dziękuję. Chciałbym jednak zapytać dlaczego nie ma potrzeby rozwiązywać wartości
bezwzględnej

Może to głupie pytanie, ale wyznaję zasadę że,, kto pyta nie błądzi"
29 mar 10:11
Misiek:
29 mar 10:22
Janek191:
Dla dowolnej liczby x ∊ R I x I ≥ 0
zatem, jeżeli prawa strona danego równania jest ujemna, to równanie
nie ma rozwiązania
oraz
gdy prawa strona jest równa 0 , to równanie ma jedno rozwiązanie, bo
równanie I x I = 0 ma jedno rozwiązanie x = 0.
W b) jest rozwiązane równanie z wartością bezwzględną ( a nawet 2 ).
29 mar 11:02
Janek191:
Dla dowolnej liczby x ∊ R I x I ≥ 0
zatem, jeżeli prawa strona danego równania jest ujemna, to równanie
nie ma rozwiązania
oraz
gdy prawa strona jest równa 0 , to równanie ma jedno rozwiązanie, bo
równanie I x I = 0 ma jedno rozwiązanie x = 0.
W b) jest jest rozwiązane równanie z wartością bezwzględną ( a nawet 2 ).
29 mar 11:02