Prawdopodieństwo i wariancje
Krystian: W urnie są trzy kule o numerze 1, dwie o numerze 2 i jedna z numerem 3. Z urny losujemy kolejno
dwie kule ze zwracaniem. Określamy zmienną losową X jako największy z wylosowanych numerów
napisanych na kulach. Wtedy wartość oczekiwana zmiennej X oraz jej wariancja są równe ... ?
29 mar 00:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
"największy z wylosowanych numerów napisanych na kulach"
| | 3*3 | | 1 | |
będzie 1 −−− z pr. |
| = |
| |
| | 6*6 | | 4 | |
| | 2*3 | | 2*2 | | 4 | |
będzie 2 −−− z pr. 2* |
| + |
| = |
| |
| | 6*6 | | 6*6 | | 9 | |
| | 1*5 | | 1*1 | | 11 | |
będzie 3 −−− z pr. 2* |
| + |
| = |
| |
| | 6*6 | | 6*6 | | 36 | |
stąd:
| | 1 | | 4 | | 11 | |
EX = 1* |
| + 2* |
| + 3* |
| = .....  |
| | 4 | | 9 | | 36 | |
D
2X (czy też Var(x) −−− jak oznaczał tak oznaczał) = E(X
2) − (EX)
2 = ....
29 mar 10:23
Krystian: Dzięki wielkie! Teraz to rozumiem
29 mar 10:34
Krystian: Momencik, tu jest chyba błąd. Co oznacza E(X2) ? Bo EX to wartość oczekiwana.
29 mar 15:20
Krystian: Podpowie ktoś jak obliczyć E(X2) ?
29 mar 21:31