Bardzo trudny rachuenk prawdopodobieństwa - pomocy!!
Maciek-Żory: Poruszamy się po okręgu według następującej zasady: startując z ustalonego punktu posuwamy się
z prawdopodobieństwem 1/2 o jedną czwartą cześć okręgu zgodnie z ruchem wskazówek zegara i z
prawdopodobieństwem 1/2 posuwamy się o jedną trzecią część okręgu przeciwnie do ruchu
wskazówek zegara. Jakie jest prawdopodobieństwo, że startując z ustalonego punktu i poruszając
się według tej zasady znajdziemy się po 24 krokach w punkcie startu?
29 mar 00:49
Maciek-Żory: Ma ktoś może pomysł na to zadanie?
29 mar 17:27
Prometix: Generalnie to tak :
| 1 | | 3 | | 1 | | 4 | |
| = |
| oraz |
| = |
| |
| 4 | | 12 | | 3 | | 12 | |
Po 24 krokach mam byc w tym samym punkcie zatem wynik musi byc liczbą całkowitą wtedy bede w
tym samym punkcie.
| | 3 | | 4 | |
24* |
| =6 oraz 24* |
| =8 czyli moge losowac ciagle pierwszy przypadek lub ciagle |
| | 12 | | 12 | |
drugi przypadek.
Teraz trzeba się zastanowić nad przypadkiem mieszanym.
| | 4 | |
przez x oznacze ilosc wylosowanych cofnięć czyli licz − |
| ( przeciwnie do wskazowek |
| | 12 | |
zegara)
| | 3 | |
przez y oznacze ilosc wylosowanych zgodnie ze wskazowkami zegara posuniec czyli liczb |
| |
| | 12 | |
przy czym x+y=24
| | 4 | | 3 | |
zatem x*(− |
| )+y*( |
| )=0 /*12 |
| | 12 | | 12 | |
−4x+3y=0
(x+y)+(x+y)+(x+y)−7x=0
3*24−7x=0
| | 72 | |
x= |
| co nie jest liczbą całkowitą wiec wynika z tego że nie da sie połączyc tych losow |
| | 7 | |
żeby wylądować w tym samym punkcie ( wydaje misię że przeprowadziem poprawne rozumowanie
jednak nie jestem pewien tak na 100%)
w takim przypadku albo caly czas lusujemy pierwszy przypadek albo caly czas losujemy drugi
innych mozliwosci nie ma
29 mar 18:07