Trygonometria
M2M: kąt α jest ostry i tag α=2. Oblicz wartość wyrażenia W=2cos2α − 1
29 mar 00:44
jikA:
A co to jest tag α?
29 mar 00:53
Eta:
W= ..........
29 mar 00:57
Eta:
29 mar 00:59
jikA:
Pamiętam jak u mnie na zajęciach ktoś tak zrobił i nie wpisał w długościach boku 2x oraz x
to dostawał 0 pkt ponieważ Pani nauczycielka mówiła nam że nie wiemy ile wynoszą te boki
mogą być równe 6 oraz 3 albo 10 i 5.
29 mar 01:05
Eta:
Jeszcze należy dopisać x>0

ale "x" i tak się uprości
29 mar 01:18
Bogdan:
Nie musimy znać długości boków wtedy, gdy interesuje nas tylko stosunek ich długości.
29 mar 01:20
jikA:
Oczywiście nie to żebym się czepiał rozwiązania tylko mówię że nauczycielka nam mówiła że nie
znamy długości boków tylko ich stosunek.
29 mar 01:21
jikA:
Chodzi mi tylko i wyłącznie o rysunek oznaczając boki jako 2x i x wiadomo że to się uprości ale
tak mnie uczyła Pani.
29 mar 01:23
jikA:
Przepraszam że tak zacząłem się czepiać tylko sobie przypomniałem czasy z LO. Będę się zbierał
na spanko. Dobrej nocki życzę Wam
Eta i
Bogdan.
29 mar 01:26
Eta:
Mamy wyznaczyć wartości funkcji kątów ostrych a nie długości boków

Wszystkie takie trójkąty są podobne ⇒ miary kątów są równe
29 mar 01:26
Eta:
Miłych snów
29 mar 01:28
Bogdan:
29 mar 01:28
krystek:

"Przed wojną " uczniowie w podstawowej szkole mierzyły dł odcinków i wpisywały wyniki i wtedy
wnioskowały
| | y | |
że iloraz |
| jest wielkością stałą dla danego kąta w Δ prostokąta i przyjmujemy nazywanie |
| | r | |
go
sinα
29 mar 08:00