proszę o pomoc matura
Joanna.: Wykaż, że wysokość CD trójkąta prostokątnego ABC poprowadzona z wierzchołka C kąta prostego
dzieli przeciwprostokątną na odcinki AD i DB, których stosunek długości jest równy stosunkowi
kwadratów długości przyprostokątnych odpowiedni AC i BC tego trójkąta.
28 mar 23:15
Joanna.: proszę o pomoc:(
28 mar 23:22
mmm:
28 mar 23:47
mmm: ja bym skorzystał tu z podobieństwa trójkatów Δ ADC ≈ Δ DBC
|CB|2 + |CA|2 = |BA|2
|BA| = |BD| + |DA|
28 mar 23:50
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ADC i ABC oraz DBC i ABC
| |AD| | | |AC| | | |AC|2 | |
| = |
| ⇒|AD|= |
| |
| |AC| | | |AB| | | |AB| | |
| |DB| | | |BC| | | |BC|2 | |
| = |
| ⇒|DB|= |
| |
| |BC| | | |AB| | | |AB| | |
| | |AD| | | |AC|2 | | |AB| | | |AC|2 | |
to: |
| = |
| * |
| = |
| |
| | |DB| | | |AB| | | |BC|2 | | |BC|2 | |
c.n.u.
29 mar 00:27