matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
aaa
Prometix:
Jesli: cosx+cosy+cosz=0 oraz sinx+siny+sinz=0
(x−y)
oblicz cos
,jakieś pomysły
2
28 mar 22:53
Prometix:
da sie może jakoś usunąć tą dwójke z mianownika
28 mar 23:09
jikA:
Ta dwójka dotyczy się argumentu?
28 mar 23:21
Prometix:
(x−y)
po prostu cos(
)
2
28 mar 23:22
jikA:
cos(x) + cos(y) = −cos(z) /
2
cos
2
(x) + 2cos(x)cos(y) + cos
2
(y) = cos
2
(z) sin(x) + sin(y) = −sin(z) /
2
sin
2
(x) + 2sin(x)sin(y) + sin
2
(y) = sin
2
(z) cos
2
(x) + 2cos(x)cos(y) + cos
2
(y) + sin
2
(x) + 2sin(x)sin(y) + sin
2
(y) = cos
2
(z) + sin
2
(z) 2 + 2cos(x − y) = 1 2cos(x − y) = −1
1
cos(x − y) = −
2
x − y
1
2cos
2
(
) − 1 = −
2
2
x − y
1
cos
2
(
) =
2
4
x − y
1
cos(
) = ±
2
2
28 mar 23:26