Rozkład wielomianu na czynniki
Natselane: Rozłóż na czynniki wielomian W(x) wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x).
W(x)=x3+x2−7x−3, p=−3
Podzieliłam wielomian przez (x+3), wyszło mi x2−2x−1
Δ = 8,
x1 = 1−2√2
x2 = 1+2√2
Nie pasuje mi coś z miejscami zerowymi, co jest nie tak?
Powinno wyjść: (x+3)(x−1+√2)(x−1−√2).
Proszę o pomoc.
28 mar 22:41
PuRXUTM: no i wyszło bo x−1+√2=0 x=1−√2 x−1−√2=0 x=1+√2
28 mar 22:43
Natselane: Tylko co z 2, które wyszły mi w miejscach zerowych 1−2√2 i 1+2√2, bo w wyniku ich nie ma?
liczyłam kilka razy i cały czas tak mi wychodzi...
28 mar 22:55
Prometix: ale x1=1+√2 a x2=1−√2 nie wyciaglas dwojki sprzed pierwiastka
28 mar 23:01
mmm: √Δ = 2
√2
| | 2+ 2√2 | | 2(1+ √2) | |
x1 = |
| = |
| = 1 + √2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 2− 2√2 | | 2(1− √2) | |
x2 = |
| = |
| = 1 − √2 |
| | 2 | | 2 | |
28 mar 23:08
mmm: dobrze policzyłeś tylko zbubiłeś tą dwójke
28 mar 23:09
Natselane: Już rozumiem, dziękuję.
29 mar 13:12