proszę o pomoc
Joanna.: | | √3 | |
Oblicz wartość wyrażenia tg2α−3cos2α, jeżeli sinα= |
| i α jest kątem ostrym. |
| | 2 | |
28 mar 22:37
Prometix: pierwsza cwiartka wszystkie funkcje są dodatnie wiec:
teraz jedynka sin
2α+cos
2α=1 podstawiasz sin
2α i liczysz wartosc cos
2α
28 mar 22:40
Joanna.: próbowałam tak i nie wychodzi mi
28 mar 22:41
Beti:
z "jedynki tryg.":
teraz:
| | sinα | |
tgα = |
| = ... policz |
| | cosα | |
podstaw wartości do wyrażenia i oblicz jego wartość
28 mar 22:44
Joanna.: ok już mam
28 mar 22:44
Joanna.: dziękuję
28 mar 22:48
Eta:
α −− kąt ostry
| | 1 | | 3 | | 1 | |
W= (√3)2−3*( |
| )2= 3− |
| = 2 |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
i po bólu
29 mar 01:37