równanie z parametrem
moi: Dla jakich wartości m równanie (m+3)9x + (m+2)3x + 1 =0 nie ma pierwiastków?
Odp: m∊(−2√2;∞) proszę o wytłumaczenie
28 mar 22:19
jikA:
Jakiś pomysł jest?
28 mar 22:20
Eta:
Jasne,że jest
28 mar 22:22
moi: doprowadziłam równanie do postaci (m+3)t2 + (m+2)t + 1=0 i założenie Δ<0 ale wtedy wychodzi mi
przedział m∊(−2√2; 2√2).
28 mar 22:24
jikA:
Mam nadzieję że pomysły są ale ze strony moi. Ja wiem że Ty Eta wiesz.
28 mar 22:25
jikA:
Jakie wartości przyjmuje funkcja f(x) = ax gdzie 0 < a ≠ 1.
28 mar 22:26
jikA:
Czyli po prostu mówiąc jakie zbiory wartości mają funkcje wykładnicze.
28 mar 22:29
moi: czyli założenia to m+3>0 i Δ<0?
28 mar 22:45
jikA:
Ale dlaczego m + 3 > 0? Ponawiam pytanie jaki zbiór wartości ma funkcja f(x) = ax.
28 mar 22:50