P
P: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = w liczniku 92n+3 w mianowniku √3−2n
Wyraz an można zapisać w postaci ?
28 mar 22:04
PuRXUTM: an=(3)5n+6
skorzystaj z tego że √3−2n=(√32)−n √32=3
28 mar 22:09
P: to w liczniku dalej zostanie to samo a w mianowniku będzie 3−n. I jak dalej ?
28 mar 22:13
PuRXUTM: licznik możesz sobie przekształcić pomyśl zapisz licznik tak żeby podstawą potęgi była liczba 3
28 mar 22:16
P: No dobra, czyli będzie tak w liczniku: 34n+6 , tak ?
28 mar 22:18
PuRXUTM: tak, i dalej już wiesz ?
28 mar 22:25
P: tak, dziękuję.

.
Mam jeszcze jedno zadanie: Dany jest ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie
√3 i różnicy
2√3. Drugi wyraz tego ciągu jest równy ? Ma wyjść
5√3.
A mi wychodzi ułamek : licznik 3+2
√3 mianownik : 3
28 mar 22:37
Beti:
| | 2 | | 3 | | 2 | | 5 | |
a2 = a1 + r = √3 + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | √3 | | √3 | | √3 | | √3 | |
28 mar 22:46
P: a skąd się nagle pojawiło 3√3 ?
28 mar 22:49
P: A już wiem, rozumiem. Dziękuję,
28 mar 22:50