Janek191:
x
2 − 2 x + y = 0 ; x = 0, y = 0, x = 1
czyli
y = x
2 − 2 x
−−−−−−−−−−−−−−
Prosta styczna
y =a x + b
Mamy
a x + b = x
2 − 2 x
x
2 −2 x − a x − b = 0
x
2 − (2 + a) x − b = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = [ − ( 2 + a)]
2 − 4*1*( −b) = 4 + 4a + a
2 + 4b
Aby prosta była styczna do paraboli Δ musi równać się 0,
zatem
4 + 4 a + a
2 + 4 b = 0
4 b = − a
2 − 4 a − 4 / : 4
b = − 0,25 a
2 − a − 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = a x − 0,25 a
2 − a − 1
Punkty przecięcia tej prostej z prostymi x = 0 i x = 1
x = 0 ⇒ y = − 0,25 a
2 − a − 1
A = ( 0 ; − 0,25 a
2 − a − 1 )
x = 1 ⇒ y = a − 0,25 a
2 − a − 1 = − 0,25 a
2 − 1
B = ( 1; a − 0,25 a
2 − a − 1)
d = 0 − ( − 0,25 a
2 − a − 1) = 0,25 a
2 + a + 1 − odległość punktu A od osi OX : y =0
c = 0 − ( − 0,25 a
2 − 1) = 0,25 a + 1 − odległość punktu B od osi OX ; y = 0
czyli
c , d − długości podstaw trapezu
h − wysokość trapezu
h = 1 − 0 = 1
Pole trapezu:
P = 0,5 *( c + d) *h = 0,5*( 0,25 a
2 + 1 + 0,25 a
2 + a + 1) = 0,5*(0,5 a
2 + a + 2)
P = 0,25 a
2 + 0,5 a + 1
======================
0,25 > 0 zatem funkcja P( a) posiada najmniejszą wartość
| | − 0,5 | |
dla a = p = |
| = − 1 |
| | 2*0,25 | |
Prosta styczna ma równanie
y = − x + b
−−−−−−−−−−−−−−−
więc
− x + b = x
2 − 2x
x
2 − x − b = 0
| | −1 | |
Δ1 = (−1)2 − 4*1*(−b) = 1 + 4 b = 0 ⇒ b = |
| |
| | 4 | |
============
Szukam punktu styczności tej prostej z daną parabolą y = x
2 − 2 x
| | 1 | |
Δ2 = (−1)2 − 4*1* |
| = 1 − 1 = 0 |
| | 4 | |
więc
============
============================
Odp. Aby trapez miał najmniejsze pole należy poprowadzić styczną przez
| | 1 | | 3 | |
punkt P = ( |
| ; − |
| ) |
| | 2 | | 4 | |