jak to rozwiązać
Rafał: Okrąg o promieniu r<1 jest styczny do osi odciętych w początku układu współrzędnych i ma z
elipsą 9x2+y2=9 dokładnie dwa punkty wspólne A i B. Obliczyć iloczyn skalarny OA o OB.
28 mar 20:55
Mila: Masz odpowiedź?
|OA|=|OB|=√2
28 mar 21:46
Mila: oczywiście ze znakiem?
28 mar 21:52
Rafał: Milu są takie odpowiedzi
a)1/3
b)1/4
c)4
d)3
Więc jak dobrze rozumiem jest to odpowiedź c jednak czy moglabys mi to jakos wyjasnic.byłbym
bardzo wdzieczny
29 mar 19:06
Rafał: ?
29 mar 19:52
Mila:

(1) 9x
2+y
2=9 ⇔
| x2 | | y2 | |
| + |
| =1 elipsa (postać kanoniczna, do narysowania potrzebowałam) |
| 12 | | 32 | |
Okrąg jest styczny do OX w punkcie O
Zauważ, że A i B są symetryczne względem OY, pierwsze współrzędne przeciwne, a drugie
jednakowe,
Srodek S=(0,r)
x
2+(y−r)
2=r
2
x
2+y
2−2yr+r
2=r
2
(2) x
2+y
2−2yr=0
Z (2) wyznaczam x
2 i podstawiam do (1)
x
2=2yr−y
2
Otrzymuję równanie:
8y
2−18yr+9=0
r parametr.
dla Δ=0 jedno rozwiązanie
Δ=324r
2−288=0
| | 18r | | 9r | | 9*2√2 | | 3√2 | |
y= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 16 | | 8 | | 8*3 | | 4 | |
| | √14 | | √14 | | 3√2 | | 3√2 | | 14 | | 18 | |
OA→oOB→= |
| *(− |
| )+ |
| * |
| =− |
| + |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 16 | | 16 | |
Ale, skoro to test wyboru, to musi być łatwiejszy sposób.
29 mar 21:02
Rafał: dziękuję ci bardzo
29 mar 21:47
Mila: Trzeba pomyśleć, nad łatwiejszym sposobem.

Wykluczać błędne odpowiedzi.
29 mar 21:51