Równanie wyższego rzędu
Równanie: Mam problem z rozwiązaniem takiego równania.
(2x+3)5(6x+3)4(x+2)3=0
Próbowałam już podnosić te wyrażenia do potęg i potem grupować ale jakoś nie daje to rezultatu.
28 mar 20:02
Saizou : a kiedy iloczyn liczb jest równy zero?
28 mar 20:04
Równanie: kiedy jedna z nich jest zerem
28 mar 20:07
Saizou : zatem..........
(2x+3)5=0 lub (6x+3)4=0 lub (x+2)3=0
28 mar 20:09
Równanie: Ale czy istnieją jeszcze jakieś inne rozwiązania ?
28 mar 20:16
Saizou : nie, bo przecież ten wielomian już od samego początku był pogrupowany
28 mar 20:17
Równanie: A zatem dzięki
28 mar 20:19