trygonometria
jasdgslkdf: Pytanko
Jak w najłatwiejszy sposób wyznaczać wszystkie wartości x, dla których prawdziwe są równości
| | 1 | |
typu: sinx=− |
| ? Ogólnie potrafię to wyznaczyć, ale zastanawiam się czy nie ma jakichś |
| | 2 | |
szybszych sposobów, może np. z wykorzystaniem wzorów redukcyjnych.
28 mar 19:57
Saizou : ja wyznaczam z wykresu w pamięci
28 mar 20:05
Prometix: raczej nie ma cudownych sposobow dla ulatwienia mozna sobie narysowac wykres i z niego odczytac
28 mar 20:08
jikA:
| | 1 | |
Masz równanie sin(x) = − |
| jak wiesz sinus jest ujemny w III i IV ćwiartce a więc dla |
| | 2 | |
x ∊ (π ; 2π) teraz wystarczy skorzystać ze wzorów redukcyjnych a skoro wiesz że
| | 1 | | π | | π | | π | |
sin(x) = |
| ⇒ x = |
| to dla x = π + |
| oraz x = 2π − |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | |
otrzymasz wartość równą − |
| . |
| | 2 | |
28 mar 20:09
jikA:
Nie wiem czy o takie coś Ci chodziło i nie wiem nawet czy to jest szybszy sposób.
28 mar 20:17
Mila:
Ja stosuję zasadę podobną do
Jika
| | π | | 5π | |
x= |
| lub x= |
| to jeśli |
| | 6 | | 6 | |
28 mar 22:07