Planimetria
adsam: W trojkacie prostokatnym ABC mamy AB=10, BC=8, AC=6. D jest punktem stycznosci okregu wpisanego
w ten trojkat z bokiem BC. Oblicz dlugosc odcinka AD.
28 mar 18:30
krystek:
28 mar 18:37
Prometix:

liczysz pole ΔABC
pozniej ze wzoru na PΔ=r*p gdzie p jest polową obwodu policzysz r czyli promien tego koła
wpisanego.
i pozniej z pitagorasa ten zielony odcinek AD .
28 mar 18:44
XXXXX:
1 sty 14:40
YYYY:
|AD|
2=6
2+r
2
............
|AD|= 2
√10
1 sty 14:51
Jolanta: Jezeli dwie styczne do okręgu przecinają się w jednym punkcie to odcinki łączące punkt
z punktami styczności są równe
Po lewej od A do punktu styczności 6−r
Po prawej od A do punktu styczności 10−(8−r)
6−r=10−8+r
1 sty 15:36
Mila:
a+b=2r+2R
14=2r+10
r=2
I Pitagoras
1 sty 21:57