miejsca zerowe
maniek: Dana jest funkcja określona wzorem f(x) = sinx, wyznacz miejsca zerowe funkcji
h(x)=4f( 3x + π/3 ) +1 , doszedłem do postaci: sin(3x+π/3) = −14 ,
dalej zapisałem 3x+π/3 = −π/12 + 2kπ lub 3x+ π/3 = −π + π/12 + 2kπ , doprowadzając to do
postaci że x mam po lewej stronie równania w 1. przypadku otrzymałem: x= −5/36π + 2/3kπ zaś
2. x= −143/36π + 2/3kπ nie zgadza się to jednak z odpowiedziami: x= 1/12π + 1/3kπ lub x =
7/36π + 1/3kπ k∊C
28 mar 18:03
PW: | | 1 | |
Ta − |
| nie podoba mi się. Nie ma "ładnego" kąta o takim sinusie. |
| | 4 | |
Na pewno dobrze przepisałeś treść zadania?
28 mar 21:53
Eta:
Też tak myślę

Witam "niebieski" ...
PW
28 mar 21:54
PW: 
dla Ety.
28 mar 22:00
Prometix: dokładnie z tym −1/4 wydaje się dosyc trudne
28 mar 22:20
Mila: Tylko arcsinus pasuje.
28 mar 22:29
Prometix: co to jest ten arc

co on oznacza tak właściwie ?
28 mar 22:38
jikA:
Arcus sinus funkcja odwrotna do sinusa.
28 mar 22:45
maniek: dobrze przepisałem może jest błąd
29 mar 12:35